Kajzerki, bagietki, chlebki… wszystkie smaczne, ale jeszcze lepsze, gdy są prosto z pieca, bo kto z nas nie lubi zapachu i smaku świeżego pieczywa…?
W piekarzy wcieliła się grupa Gumisiów, która na swoich zajęciach wykonała z masy solnej produkty zbożowe takie jak: chleb, bułki, rogaliki, warkocze i ciasteczka. Wśród nich znalazła się także mini pizza, uwielbiana obecnie przez najmłodszych.
Dzieci miały możliwość rozwijania sprawności manualnej i aktywności twórczej poprzez wyrabianie masy solnej oraz samodzielne nadawanie odpowiednich kształtów swym „wypiekom”. Przedszkolaki najpierw obserwowały z jakich składników wykonuje się masę solną, a następnie sprawdzały jej konsystencję. Kiedy masa była już gotowa, dzieci z zapałem przystąpiły do pracy, której efektem są wykonane przez nich produkty zbożowe. Nasze wyroby nie wabią może do siebie zapachem z pieca, ale za to zdecydowanie pobudzają apetyt oglądających.
Magdalena Pięta
Ewelina Adamik