Zespół Szkolno - Przedszkolny w Brzyskach

„Zboża zjadamy, energię z nich mamy”- pieczywo z masy solnej w wykonaniu grupy Gumisiów

 

 

 

 

 

 

   Kajzerki, bagietki, chlebki… wszystkie smaczne, ale jeszcze lepsze, gdy są prosto z pieca, bo kto z nas nie lubi zapachu i smaku świeżego pieczywa…?

   W piekarzy wcieliła się grupa Gumisiów, która na swoich zajęciach wykonała z masy solnej produkty zbożowe takie jak: chleb, bułki, rogaliki, warkocze i ciasteczka. Wśród nich znalazła się także mini pizza, uwielbiana obecnie przez najmłodszych.

   Dzieci miały możliwość rozwijania sprawności manualnej i aktywności twórczej poprzez wyrabianie masy solnej oraz samodzielne nadawanie odpowiednich kształtów swym  „wypiekom”. Przedszkolaki najpierw obserwowały z jakich składników wykonuje się masę solną,  a następnie sprawdzały jej konsystencję. Kiedy masa była już gotowa, dzieci z zapałem przystąpiły do pracy, której efektem są wykonane przez nich produkty zbożowe. Nasze wyroby nie wabią może do siebie zapachem z pieca, ale za to zdecydowanie pobudzają apetyt oglądających.

 

                                                                                                        Magdalena Pięta

                                                                                                        Ewelina Adamik