W czwartek 25.05.2017 r. po raz kolejny uczniowie naszej szkoły bardzo licznie wzięli udział w konkursie promującym zdrowy sposób odżywiania się pt. „Pyszna, zdrowa, sałatka…”, zorganizowanym we współpracy ze świetlicą szkolną, komisją ds. profilaktyki i szkolnym kołem PCK. Ze względu na duże zainteresowanie uczniów we właściwe przygotowywanie zdrowych i bogatych w witaminy i minerały posiłków, tegoroczna edycja konkursu została rozszerzona o kategorię klas I-III. Do konkursu przystąpiły 3-6 osobowe zespoły klasowe, które miały na celu przygotować i ciekawie zaprezentować swoje „sałatkowe szaleństwo”.
Uczniowie z zapałem i zaangażowaniem, zachowując wszelkie zasady higieny i bezpieczeństwa podczas używania ostrych narzędzi przygotowali „wspaniałe owocowe wariacje”. Poczynione wysiłki oceniała komisja w składzie p. Agata Delikat, p. Zofia Szukała, p. Danuta Biernacka
Wyniki przedstawiają się następująco:
Kategoria: klasy- I-III
Klasa III a – I miejsce
Natalia Niezgoda, Julia Brzeżowska, Zuzanna Rachowicz, Oliwia Rakoczy, Jakub Wojdyła.
Klasa I a- II miejsce
Nikola Kawalec, Oliwia Marcisz, Nadia Mikoś, Milena Woch.
Klasa II – III miejsce
Marlena Gustek, Emilia Czapla, Anna Maguda, Emilia Kolbusz, Karolina Rak.
Klasa I b- III miejsce
Krystian Gołębiowski, Marlena Mikoś, Patryk Piasecki, Nikola Wiatr, Marlena Mikoś, Zofia Wojdyła, Zuzanna Wojdyła.
Klasa III b- III miejsce
Wiktoria Jaśkowiak, Julia Madej, Kinga Mikoś, Magdalena Moskwa, Zuzanna Stasiowska.
Kategoria klasy IV-VI.
Klasa IV a- I miejsce
Radosław Gajda, Emilia Gustek, Kamila Krajewska, Julia Szarek, Paulina Wypasek.
Klasa VI a- II miejsce
Dawid Filus, Wiktoria Gustek, Kacper Kwiatkowski, Szymon Jaśkowiak, Mateusz Pierzchała.
Klasa VI b- II miejsce
Patrycja Lisowska, Patrycja Machowska, Emilia Mikoś, Emilia Mszyca, Eliza Wojdyła.
Klasa IV b- III miejsce
Anna Bodek, Jakub Kozubal, Julita Rak, Anita Reczek, Ewa Szukała.
Klasa V- III miejsce
Katarzyna Lemek, Wiktoria Marcisz, Izabela Szukała.
Wiele radości i zadowolenia towarzyszyło uczniom, nie tylko podczas przygotowywania w/w sałatek ale także w czasie ich degustacji. Patrząc na wykonane przez uczniów kompozycje jesteśmy przekonani, że częściej będą sięgać po różnego rodzaju owoce, tak ważne i zdrowe dla prawidłowego funkcjonowania młodego organizmu.
Organizatorzy: p. Lucyna Nocek, p. Agnieszka Madejczyk, p. Danuta Biernacka,
p. Magdalena Pięta